Atpakaļ
Augusts 23, 2017

Kaprīzais garšaugs - Vasabi sakne!

Japānas kultūrai raksturīgais askētisms pavīd arī Japānas virtuvē. Garšvielu izvēle nav plaša, taču tās ir smalkas, eksotiskas un ģeniālas savā vienkāršībā. Kamēr sojas mērce piešķir ēdienam patīkamu aromātu un sāļu garšu, kaprīzā vasabi sakne japāņu virtuvē ienes pikantumu.

Taču vairāk kā pirms 1300 gadiem, vasabi Japānā primāri pazina kā ārstniecības augu. Vasabi stimulē gremošanu un asinsriti. Zinātniski pierādīts, ka palīdz cīņā ar kuņģa vēzi. Darbojas kā lielisks antibakteriāls līdzeklis. Pēdējais tad arī ir galvenais iemesls kāpēc senatnē vasabi sāka lietot kā piedevu pie jēlas zivs un citām jūras veltēm. Sakne tiek rīvēta uz speciālas rīvītes, lai iegūtu viendabīgu vasabi pastu. Senatnē par šīs rīves virsmu izmantoja haizivs ādu, mūsdienās ir radīts aizstājējs – materiāls, kas imitē haizivs ādas tekstūru. Vasabi sakni rīvē pirms pasniegšanas, jo tā 10 minūšu laikā zaudē savu asumu, garšas un smaržas nianses.

Bet – kāpēc šis ir kaprīzākais un dārgākais japāņu virtuves garšaugs? Vasabi (wasabi japonica) ir gaiši zaļš krustziežu dzimtas sakņaugs. Tā kā vasabi sakne vizuāli un garšas ziņā ir nedaudz līdzīga vietējam mārrutkam, to mēdz dēvēt arī par „japāņu mārrutku”. Patiesībā mārrutks ir pusotru reizi asāks par vasabi, taču vasabi asums savā izpausmē vairāk atgādina sinepju asumu. Vasabi galvenokārt aug Japānas kalnos – sākot no Hokkaido, Japānas ziemeļos, līdz pat Hikimi, Šimane, Japānas dienvidos. Vasabi ir ļoti kaprīzs augs, ko ir grūti izaudzēt. Lai izaugtu pilnībā, vasabi augam ir nepieciešami divi ar pusi gadi. Tam nepieciešams tīrs, tekošs ūdens un pietiekami daudz saules gaismas, kā arī piemērota temperatūra. Šo iemeslu dēļ, augs ir ļoti dārgs, lai to audzētu. Vasabi, protams, ir sastopams Japānas savvaļā, taču uzņēmumi, kas nodarbojas ar vasabi produktu ražošanu, ierīko īpašas vasabi plantācijas, kas nodrošinātas ar aparatūru, lai sekotu līdzi klimata apstākļiem un nodrošinātu kaprīzajam augam vislabvēlīgākos augšanas apstākļus.

Svaiga vasabi auga sakne ir ļoti dārga. Japānā to var iegādāties par 1000–2000 jēnām (7–10 EUR) gabalā. Arī uzglabāt to ir sarežģīti – siltumā un pārlieku lielā aukstumā tā zaudē savas garšas īpašības. Paši japāņi reti pērk svaigu sakni. Vidusmēra japānis iegādājas gatavu vasabi pastu tūbiņā tieši tāpat, kā mēs pērkam mārrutkus vai sinepes burciņās. Lai vasabi pastas cena nebūtu ļoti augsta, un to varētu atļauties pēc iespējas lielāks patērētāju pulks, pie vasabi masas tiek pievienota arī mārrutku masa. Japānā ražota vasabi pasta atbilst savam nosaukumam, un tās sastāvā tik tiešām ir rīvēts vasabi, taču citu valstu izcelsmes vasabi pastām vasabi sastopams tikai nosaukumā. Šādas „vasabi pastas” parasti ir salīdzinoši lētas, un to pamata sastāvdaļa ir tikai un vienīgi mārrutki.

Latvijas tirgū ir pieejams Japāņu zīmols “S&B Foods” ar nodrošinātām tiešajām piegādēm no Japānas. “S&B FoodsJapānā ir garšvielu ražošanas pionieri. 1972.gadā Japānas tirgū tika ieviesta vasabi pasta tūbiņā, kas tam laikam bija īsteni revolucionārs produkts pārtikas tirgū! Šis produkts ir iekarojis arī Eiropu un pēdējo gadu laikā kļuvis īpaši populārs. Tagad var iegādāties ne tikai vasabi pulveri un vasabi pastu, bet arī dažādus produktus ar vasabi piedevu: vasabi zirnīšus (zaļie zirnīši vasabi panējumā), vasabi saldējumu, alu ar vasabi piedevu, vasabi majonēzi u.c..

Latvijā vasabi parasti lieto ar sašimi un suši, tomēr iesakām izmēģināt to kā piedevu gaļas un zivju ēdieniem, piešķirot tiem patīkamu pikantumu! Pievienojiet vasabi sviestam, majonēzei, vai pagatavojiet pikantu salātu mērci - samaisot vasabi pastu kopā ar japāņu sojas mērci, olīveļļu.