Atpakaļ
Janvāris 07, 2019

KOKOSRIEKSTU PIENS - eksotiskā Āzija vienā bundžiņā!

Kokosriekstu piens ir neatņemama Taizemes virtuves sastāvdaļa. To iegūst, kokosrieksta balto mīkstumu kopā ar ūdeni sasmalcinot biezenī un pēc tam izkāšot.

Krēmīgo kokosriekstu pienu pievieno zupām (īpaši biezzupām), karijiem un desertiem. Pamatēdienos tas kopā ar čili pipariem rada ideālu harmoniju, jo kokosriekstam piemīt organismu atvēsinošas īpašības, tāpēc tas labi sader kopā ar asajām garšvielām.

Ar kokosriekstu pienu var aizstāt saldo krējumu gan pamatēdienos, gan desertos. Īpaši piemērots tas būs vegāniem un tiem, kuri uzturā izvairās lietot piena produktus.

Kokosriekstu piens satur:
> piesātinātās taukskābes, kuras uzlabo vielmaiņu,
> C, E un vairākus B grupas vitamīnus,
> organismam labvēlīgās minerālvielas, piemēram, dzelzi, kalciju, magniju,
> šķiedrvielas, kas palīdz darboties gremošanas sistēmai,
> laurīnskābi, kas organismu spēj pasargāt no baktērijām un vīrusiem.


! Pirms lietošanas kokosriekstu piens ir labi jāsakrata, jo tas stāvot nekustīgi noslāņojas (īpaši vēsumā).

! Pēc atvēršanas kokosriekstu piens jāuzglabā ledusskapī un parasti jāizlieto 3 dienu laikā. Taču, lai pagarinātu uzglabāšanas laiku pēc atvēršanas, kokosriekstu pienu var pārliet un uzglabāt slēgtā stikla traukā.

! Lai uzputotu kokosriekstu pienu līdzīgi kā putukrējumu, kokosriekstu piens jānostādina ledusskapī uz nakti, jāatdala biezā masa no šķidrās, putojot tikai krēmīgāko koskospiena daļu. Ūdeņaināko daļu var izmantot zupās vai smūtijos.